Lokaal Activiteiten

Bloemschikken

De bedoeling van deze activiteit is o.a. om met betrekkelijk simpele materialen iets bijzonders met bloemen of planten te maken. Gestreefd wordt om seizoensgericht te werken zoals het maken van herfststukjes, kerststukjes enz. Er zijn voorbeeldboeken ter inzage en u wordt deskundig begeleid. U zorgt zelf voor bloemen, en z.g. "bijmateriaal" zoals bladeren, takken enz..Oase en binddraad kunnen bij de leiding worden aangeschaft.

 

Hobby handig

Deze activiteit laat u kennis maken met de meest uiteenlopende technieken en materialen. Van werken met theezakjes tot werken met klei. Van werken met stof tot werken met schelpen. In overleg wordt bepaald welke techniek wordt gedaan.
Al met al een activiteit voor creatieve mensen! U dient uw eigen materiaal mee te brengen.
Bepaalde materialen kunt u via de begeleidster kopen. Na verloop van tijd ontstaat er natuurlijk een levendige ruilhandel.

 

Kalligrafie

Kalligrafie is de kunst van het schoonschrijven en stond van oudsher in China en Japan in hoog aanzien en beleefde in het Westen een bloeitijd in de Middeleeuwen. Het wordt nog vaak gebruikt voor het invullen van diploma's en voor het maken van getuigschriften e.d.
Er zijn verschillende soorten lettertypen, van redelijk eenvoudig tot bijna schilderwerkjes toe. Als men de grondbeginselen onder de knie heeft, kan met het schrijven worden begonnen. De activiteit duurt één uur per keer (het is nogal vermoeiend). U dient in overleg met de begeleider zelf voor materiaal en gereedschap te zorgen.    
 

Wenskaarten maken

Men zou verbaasd zijn als de collectie kaarten die door de dames in de afgelopen tijd zijn gemaakt, zou worden tentoongesteld. Dank zij de perfecte begeleiding en de inzet van de deelnemers is het resultaat bijna professioneel te noemen.
Er worden geboortekaartjes gemaakt, condoleancekaarten en alles wat daar tussenin zit. Er wordt gewerkt met allerlei motieven en kleuren, met opengewerkte achtergronden en driedimensionale uitvoeringen. Het is een hobby waaraan men veel plezier kan beleven, en waarvan het resultaat direct bruikbaar is. Ook hier dient u voor uw eigen materiaal te zorgen.
DNB is in het bezit van diverse hulpmaterialen zoals een snij- en embosmachine, ook diverse snijmallen en ponsen zijn aanwezig en kunnen gebruikt worden in overleg met de begeleiders.

Handwerken en Patchwork/quilten

Voor mensen die graag breien, haken of borduren is er een handwerkgroep op donderdagmiddag. Je bent bezig met je eigen handwerk samen in een gezellig en elkaar inspirerend groepje.

Patchwork is een handwerktechniek (oorspronkelijk versteltechniek) waarbij kleine, veelal bontgekleurde lapjes in een bepaald patroon aan elkaar worden genaaid. Daarna wordt de zo verkregen lap veelal van een vulling en een voering voorzien en doorgestikt. Voor de dames die goed met naald en draad kunnen omgaan is dit een hobby die veel voldoening kan geven.
Er zijn in het land regelmatig tentoonstellingen met verbluffende creaties.
De leiding zal u vertellen wat u hiervoor nodig heeft.

 

Zelf kleding maken

Het dragen van kleding is een van de eerste levensbehoeften, net zoalseten en drinken. Het kopen of maken van kleding is daarom een steeds terugkerende bezigheid.
Veel mensen zullen wel eens iets van kleding gemaakt hebben maar de fijne kneepjes leert u bij dNB.
De volgende hulpmiddelen zijn op dNB aanwezig: naaimachines, lockmachine, kniptafels, pashokje, strijkijzer en plank. U zorgt zelf voor stof, voering, schaar, garen enz.
 

Kunstschilderen en tekenen

Elk jaar zijn er weer vele gegadigden om aan deze hobby deel te nemen. Er wordt naar gestreefd om mensen die belangstelling hebben in schilderen en tekenen op deskundige wijze te begeleiden. Hierbij wordt getracht de basistechnieken aan te leren en om eigen ideeën op een juiste manier vorm te geven. Vooral het leren zien is een belangrijk element waar veel aandacht aan wordt besteed.
Verdere onderdelen zijn: lijn, vlak, toon, vorm, kleur, compositie en sfeer. Plezier eraan beleven is echter het belangrijkste aspect. Materialen zoals papier, linnen, verf, penselen enz. zijn voor eigen rekening.
 

Fotografie

Onder leiding van een ervaren fotograaf, maakt u kennis met diverse technieken. Verschillende soorten camera’s worden behandeld en uitgelegd.
U leert omgaan met het programma Picasa, waarmee u uw foto’s kunt bewerken op uw computer.
 

Talenpracticum

  • Engels: De activiteit Engels wordt op verschillende niveau’s gegeven. Er is geen diploma aan verbonden.
  • Spaans: De beginners in het Spaans maken kennis met deze prachtige taal, en mensen met enige jaren ervaring kunnen worden begeleid in het converseren in de vervolg cursus.
  • Frans: Er is een groep Franse conversatie.