Werkplaatsactiviteiten

Glas bewerken (hiervoor wordt een extra bijdrage gevraagd)

Het is bij dNB mogelijk op verschillende manieren glas te bewerken.

 

 

Glas in Lood, Tiffany, Brandschilderen en Glasfusen

Deze activiteiten worden met enthousiasme verricht. In 2008 is een glasoven aangeschaft. Het is nu mogelijk om het “brandschilderen” te beoefenen. Men kan zelf een keuze maken of men tiffany, glas in lood of gebrandschilderd werk wil maken. Ook “glasfusen” is mogelijk. Dit is bij heel hoge temperatuur versmelten van verschillende glasstukken.


Metaal bewerken (hiervoor wordt voor CO2-lassen een extra bijdrage gevraagd)

Metalen constructies worden veelal door lassen vervaardigd. Daarom kunnen mensen die iets, middels lassen, willen maken zich deze bekwaamheid aanleren. U wordt deskundig begeleid. Bij het lassen hebt u de beschikking over apparatuur voor elektrisch- en Mig-Mag (CO2) lassen. Lasstaven moet u ter plaatse afrekenen.
Voor het maken van kleine onderdelen zijn diverse handgereedschappen en een draaibank aanwezig. Materiaal voor constructies dient u zelf mee te brengen.

 

Houtbewerking

Vrij timmeren en klussen

Op een dagdeel per week kunt u gebruik maken van onze werkplaats om uw eigen werkstukken te maken. Hier zit één voorwaarde aan: er moeten altijd minstens 2 personen aanwezig zijn om machines te mogen bedienen!
U brengt uw eigen materialen mee en neemt deze na de werkzaamheden ook weer mee naar huis. Bij dNB mogen geen half afgewerkte werkstukken blijven staan.


Creatieve houtbewerking

Deze activiteit is bestemd voor mensen die van een stuk hout iets moois willen maken. Onder leiding van bekwame vakmensen leert u hoe men de zaak het beste kan aanpakken om tot een leuk resultaat te komen.
Het gebruik van de juiste houtsoorten en gereedschap is daarbij natuurlijk zéér essentieel. U kunt denken aan het maken van leuk speelgoed, aan het uitsnijden van een beeldje of het repareren van uw mooie schemerlamp. Ook abstracte vormen zijn soms heel mooi om te maken; denk daarbij aan een miniatuur gedenknaald of een houten ketting uit één stuk enz.
U dient zelf voor het materiaal te zorgen


Houtdraaien

De liefhebbers van houtdraaien kunnen ook bij dNB terecht.
Een deskundige op dit gebied staat u terzijde. Er staan twee goede draaibanken, er is goede verlichting en alle soorten beitels zijn aanwezig. U kunt er mooie dingen maken. U zorgt zelf voor hout, lijm en schuurpapier.


Machinale houtbewerking

Mensen die ervaring willen opdoen in het verwerken van hout en die met machines willen werken en er enigszins mee kunnen omgaan, zijn welkom op deze vakgroep. Er is een goede begeleiding aanwezig om u de weg te wijzen in het gebruik van machines die vaak niet zo eenvoudig te bedienen zijn.
Veiligheidsaspecten zijn hierbij zéér belangrijk.
Ook hier zorgt u zelf voor materiaal. (geen materiaal verwerken met spijkers of andere ongerechtigheden!).

Speksteen bewerken

Speksteen bewerken is een leuke hobby. Het is een uitdaging om samen met anderen je creativiteit uit te werken in een stuk(je) steen. Zowel voor beginners als voor gevorderden. Beginners werken uitsluitend met speksteen en met kleine stukjes steen. Gevorderden werken eventueel ook met serpentijn of albast.